Willem Hendrik Zwart

Meer dan 4.1k keer beluisterd deze maand

Willem Hendrik Zwart is één van de bekendste Nederlandse organisten van de vorige eeuw. Niet alleen als kerkorganist genoot hij grote bekendheid ,ook zijn concerten en zijn werk als koordirigent hebben grote indruk gemaakt. De vele platen en cd's die van hem zijn opgenomen getuigen van deze belangstelling.

Willem Hendrik Zwart werd in Zaandam geboren als zoon van de organist Jan Zwart. Hij kreeg zijn eerste orgellessen van zijn vader. Later studeerde hij aan de conservatoria in Amsterdam en Utrecht bij Simon C. Jansen, George Stam, Willem Mudde en Stoffel van Viegen.

In 1945 werd hij benoemd als organist in Coevorden, nog tijdens zijn studie. Daarna volgde in 1952 een benoeming als organist van de Hervormde Sionskerk in Groningen. Van 1954 tot 1995 was hij organist van de Bovenkerk in Kampen. Naast zijn werk als organist was hij ook actief als koordirigent. Van zijn verschenen verschillende bewerkingen van psalmen en geestelijke liederen en hij publiceerde boeken en artikelen over orgels en orgelmuziek. Zijn spel is op verschillende langspeelplaten en cd's vastgelegd.

Heeft meegewerkt aan