Bram Bout

Meer dan 16.7k keer beluisterd deze maand

Bram Bout werd 10 april 1963 geboren in Tholen, waar hij nog steeds woonachtig is. Al snel kwam de muzikaliteit tot uiting en kreeg hij zijn eerste lessen van z’n vader op Klavarscribo. Echter, na een jaar werd overgestapt op het notensysteem en heeft hij zo’n 10 jaar daarna bij een tweetal Thoolse leermeesters muzieklessen gevolgd. Tijdens zijn militaire dienstplicht is hij in contact gekomen met Kamper musicus Willem Hendrik Zwart waar Bram nog zo’n 4 jaar orgellessen heeft gevolgd. Het schitterende Hinsz orgel was dan voor een paar uur ‘zijn’ domein. Hier kreeg hij naast de orgellessen ook les in harmonisatie en koordirectie. Tijdens diezelfde militaire dienstperiode is hij een jaar lang lid geweest van mannenkoor De Lofzang uit Heerde, destijds o.l.v. Klaas Jan Mulder, tijdens die koorrepetities gaf hij zijn ‘ogen en oren’ goed de kost …

In de achterliggende jaren is Bram ruim 28 jaar vaste begeleider van het Christelijk Thools mannenkoor geweest (na een korte onderbreking weer één van de vaste begeleiders) en 8 jaar bij mannenkoor Ethan te Yerseke. Als dirigent heeft hij ruim 10 jaar jongerenkoor Hananja onder zijn hoede gehad en 2 jaar gemengd koor De Lofstem uit Scherpenisse.

Momenteel is Bram als dirigent verbonden aan 2 mannenkoren, t.w. het Duivelands Mannenkoor uit Oosterland en Mannenkoor Jeduthun uit Krabbendijke. Als kerkorganist is hij sinds 1 januari 1989 verbonden aan de Gereformeerde Gemeente te Tholen waar hij het prachtige Van Oeckelen/Steendam orgel bespeelt. Verder wordt Bram regelmatig gevraagd als begeleider door andere koren, werkt hij samen met andere musici en verleent zijn medewerking aan samenzangavonden.

Van zijn hand zijn reeds veel koorbewerkingen verschenen die, naast de eigen koren, ook door andere koren worden gezongen. Vele jaren geleden werd zijn eerste bundel met een drietal Psalmbewerkingen (55, 113 en 119) uitgegeven en kwamen vele vragen wanneer hier een vervolg aan gegeven zou worden. Binnenkort verschijnt een uitgave van Trio Psalm 77 en Fantasie over ‘Komt, laat ons voortgaan kind’ren’.

Muzikale gaven zijn geschonken door God, deze gaven mogen gebruikt worden in eredienst, koorrepetities en uitvoeringen. Dan mag naast het verstillende gebed ook de lofzang klinken. Soli Deo Gloria!