Bert Moll

Meer dan 83.0k keer beluisterd deze maand

Bert Moll (1955) begon zijn muzikale loopbaan op jeugdige leeftijd. Aanvankelijk legde hij zich uitsluitend toe op het orgelspel. Sinds 1970 is hij organist van de Hervormde Gemeente in Huizen. Die functie vervult hij tot op heden met veel toewijding.

Vanaf 1978 specialiseerde Bert Moll zich in de koormuziek en wist hij zijn naam als koordirigent te vestigen. Door zijn vakmanschap en muzikaliteit, maar ook zeker door zijn liefde voor het geestelijk lied, groeien de koren die onder zijn leiding staan letterlijk en figuurlijk.

Koren waar Bert Moll veel voor betekend heeft, zijn De Christelijke Koorvereniging “Deo Juvante” uit Huizen, Het Christelijk Mannenkoor Lelystad, Het Christelijk Mannenkoor “Con Forza” uit Woerden. Momenteel is hij dirigent van en Het Urker Mannenkoor “Hallelujah” en de Urker Voices. Verder is hij producer van DVD’s en CD’s voor diverse labels. In deze hoedanigheid zijn talrijke producties van zijn hand verschenen.

Bert Moll weet zijn koren tot op grote hoogte te laten presteren, of het nu gaat om een eenvoudig geestelijk lied of om een groot klassiek werk. Motivatie heeft voor hem alles met emotie te maken, zei hij eens in een interview met het Reformatorisch Dagblad. “Ik hamer er steeds op dat de zangers zich moeten inleven in de tekst. Een goed verstaander begrijpt wat er op dat moment in me omgaat. Als ze dat aanvoelen, verandert de muziek. Het is fantastisch als je dat met elkaar mag bereiken en ervaren. Dan gebeurt het dat toehoorders achteraf zeggen: Dat lied heeft me echt getroffen.”

Bert Moll werd mede voor zijn veelzijdige muzikale activiteiten in 2004 koninklijk onderscheiden en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.