Willem van Twillert

Meer dan 2.453 keer beluisterd deze maand

Willem van Twillert kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn oom Jacques de Jong en vanaf januari 1965 bij de Regionale Muziekschool te Amersfoort, waar hij orgel en harmonieles ontving van Henk Seldenthuis (1932-2004).
Vanaf 1970 studeerde hij aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam bij Piet Kee (orgel, improvisatie en compositie), Willem Brons (tweede hoofdvak piano) en ondermeer bij Robert Heppener (muziektheorie), Mevr. Belinfante (compositie, analyse, harmonie en contrapunt) en Jan Pasveer (koordirectie).
Vanaf 1975 volgde hij ook drie jaar hoofdvak orkestdirectie bij Anton Kersjes. In 1976 behaalde hij het praktijkdiploma Kerkmuziek en in 1978 het diploma Uitvoerend Musicus cum laude met de aantekening voor improvisatie bij de acte muziekonderwijs-B voor orgel.
Een beurs stelde hem van 1978 tot 1981 in de gelegenheid zich te specialiseren in oude muziek bij Gustav Leonhardt (orgel), Anneke Uittenbosch (clavecimbel) en Klaas Bolt (stijlimprovisatie).
In 1976 was hij de eerste (en tot nu toe enige) Nederlandse finalist van het Franse concours Grand Prix de Chartres.
Tussen 1975 en 1980 volgde hij cursussen bij Daniel Roth, Ewald Kooiman (literatuur), Hans Haselböck, Zsigmond Szathmáry en Peter Planyavsky (improvisatie).
Bestudering van het achttiende eeuwse Duitse orgelrepertoire vormde een aanknopingspunt voor zijn eerste koraalbewerkingen, waarvan zowel bladmuziek als CD’s in diverse series zijn gepubliceerd. Sinds 2006 componeert hij ook voor orkest en kamermuziekensembles. Bij Henk Alkema volgde hij compositie en instrumentatielessen.
In 1979 werd hij benoemd als organist van de Johanneskerk te Amersfoort via een vergelijkend proefspel afgelegd door vier professionele organisten.
Van Twillert ontwikkelde zich tot een gevraagde gast op orgelconcertpodia. Zijn CD en DVD opnamen zijn geliefd geworden mede een opvallende repertoirekeuze (ruimte voor ook onbekende maar attractieve composities) en door zijn YouTube kanaal.
Voor muziekuitgeverij Willemsen, verzorgde hij de serie ORGANISTEN uit de 18e en 19e EEUW.
De composities van Willem verschijnen vanaf 1983 regelmatig in druk, o.a. bij Muziekuitgeverij Boeijenga.
In 2004 jaar verscheen bij het Duitse uitgevershuis Butz zijn Toccata over, U zij de Glorie.
Zijn Toccata à la Chaconne werd tijdens het Hinsz Compositieconcours, Kampen 2005, bekroond met de publieksprijs en de tweede prijs van de jury.
Tijdens de Poolse internationale componisten-competitie te Mikolów 2007 won Van Twillert met zijn 'Sequence voor Koor en Orgel' de Ereprijs.
In 2008 werd zijn orgelwerk Par le Temps tijdens het Festival du Comminges in Frankrijk onderscheiden met de PRIX GASTON LITAIZE.
Behalve orgeldocent aan de Stedelijke Muziekschool te Zwolle (1981-1988) was hij van 1976 tot 2003 directeur/eigenaar van een particuliere muziekschool te Bunschoten.
Van 1986 tot 2006 was Willem ook één van de redacteuren voor het maandblad‚ 'De Orgelvriend’.
In 2003 werd hij als jurylid uitgenodigd door het Reformatorisch Dagblad en de Orgelvriend bij de compositie-prijsvraag "Wie componeert het mooiste voorspel", terwijl hij in 2000, 2004 en 2010 optrad als één van de juryleden voor de Stichting Groningen Orgelland ten behoeve van het Orgelconcours voor amateurorganisten.
Sinds 2001 werkt hij ook als DVD- en CD- producer en labeleigenaar.