Willem van de Hulst

Meer dan 8.7k keer beluisterd deze maand

W.G. van de Hulst sr. volgde een opleiding tot onderwijzer. Hij werd in 1901 onderwijzer in Utrecht en was van 1913 tot 1940 schoolhoofd aan diezelfde school. Hij begon met schrijven voor de Nederlandsche Zondagsschool Vereeniging. Zijn eerste boek Willem Wijcherts schreef hij onder zijn pseudoniem Jan van de Croese. Met het boek Jaap Holm en z'n vrinden vestigde hij zijn naam als schrijver van jeugdboeken met een christelijke inslag, die vooral tot uitdrukking kwam in de aandacht voor bidden. Hij schreef uiteindelijk een honderdtal kinderboeken. Zelf beschouwde hij Peerke en z'n kameraden als zijn beste boek.

Wim Hazeu meldde in 1988 dat van de boeken van Van de Hulst in totaal meer dan 11 miljoen exemplaren zijn verkocht. Uitgeverij Callenbach vermeldde bij het 150-jarige bestaan in 2004 dezelfde verkoopaantallen.

De boeken van Van de Hulst werden geïllustreerd door onder anderen zijn zoon W.G. van de Hulst jr. Het eerste boekje dat door junior geïllustreerd werd, was Een muis in dit huis (1933).