Peter van de Velde

Meer dan 12.4k keer beluisterd deze maand

Peter Van de Velde groeide op in Doel. Hij begon er op negenjarige leeftijd als autodidact met orgelstudies en op zijn twaalfde was hij actief als organist in de plaatselijke kerk.

In de Antwerpse kunsthumaniora kreeg hij op zijn zestiende zijn eerste muziekonderricht. Hij studeerde er af met grootste onderscheiding en vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium. Daar behaalde hij in 1996 het Meesterdiploma als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie.

Begin 2002 werd Peter Van de Velde benoemd tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal waar hij sinds 2020 ook muziekdirecteur is. Hij is als organist ook verbonden aan de Antwerpse Sint-Michielskerk.

Hij geniet grote faam als begeleider van koren en solisten en treedt geregeld op met onder andere het Vlaams Radiokoor, violiste Nadja Nevolovitsch en met het Antwerp Symphony Orchestra en dirigenten als Edo De Waart, Martin Brabyns, Philippe Herreweghe, Karel Deseure en Peter Biloen. Niet zelden resulteren deze samenwerkingen in cd-producties en radio- en televisieopnames.

Hij is als artistiek adviseur verantwoordelijk voor de muzikale programmatie van verschillende orgelcycli (Antwerpse kathedraal, Orgelproms Antwerpen Zuid, Orgelcyclus Melsele).

Als concertorganist is Peter Van de Velde regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland. Hij concerteerde al in de meeste Europese landen en ook in Rusland, Japan, Egypte, Canada, de Verenigde Staten en op de Filipijnen.

Zijn repertoire omvat alle stijlen, maar hij is vooral bekend als ambassadeur van de Belgische muziek, die hij vaak op het programma zet en vastlegt op cd. Zijn muziekopnames kregen veel positieve recensies en waardering in de binnen- en buitenlandse media (o.a. radio Klara, WDR 3, Diapason, Orgelvriend, Orgelnieuws, Luister, Orgelkunst, Musique 3, Choir & Organ). Hij maakte ook live-opnames voor o.a. de Bayerische Rundfunk en Radio Vaticaan.


Verfijnde muzikale intuïtie, virtuoze techniek en spel van bijzondere integriteit: het zijn allemaal eigenschappen die violiste Nadja Nevolovitsch worden toegeschreven. De in Sint-Petersburg geboren solist en kamermusicus, die nu in België woont, geniet van een bloeiende carrière.

Zoals veel muzikaal begaafde Russische kinderen, werd ze vanaf haar zesde opgeleid aan de gespecialiseerde muziekschool van het St. Petersburg Conservatorium. Nadat ze naar Duitsland was verhuisd, werd ze toegelaten tot de klas van de beroemde pedagoog Zakhar Bron.

Daarna studeerde ze bij Anna Netchiporouk-Bron, Thomas Brandis, Itzhak Rashkovsky en Liviu Prunaru, en ook bij Igor Oistrakh aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze een masterdiploma behaalde met de grootste onderscheiding. Dit werd in 2013 gevolgd door een artiestendiploma aan de Rostock University of Music and Drama onder Petru Munteanu. Verdere inspiratie en begeleiding kreeg ze van Ivry Gitlis.

Nadja maakte haar eerste optredens met orkest al vroeg, op elfjarige leeftijd. Sindsdien trad ze op met tal van orkesten, waaronder het Litouws Nationaal Symfonie Orkest, Brussels Philharmonic Orchestra, de Norddeutsche Philharmonie Rostock, het New Russia State Symphony Orchestra, de Philharmonie Baden Baden, Camerata Menuhin en Harmos Festival Orchestra, in samenwerking met dirigenten als Shlomo Mintz, Dirk Vermeulen, Ronald Zollman, Andrej Petrenko en Ivo Venkov.