Maria den Hertog

Meer dan 616 keer beluisterd deze maand

De mezzo-sopraan Maria den Hertog studeerde, na een voorbereidende studie bij Margaret Roest, bij Meinard Kraak aan het Haags Conservatorium en behaalde het diploma docerend musicus in 1989. Zij volgde masterclasses bij John Cage (moderne muziek), Jard van Nes en Robert Holl (romantische liederen) en bij William Christie zong zij in producties van Rameau en Lully; hij omschreef haar stem als "groot lyrisch".

Door haar bereik en bijzondere kleur zingt zij zowel alt- als 2e sopraanpartijen in de oratoria (Vivaldi's Gloria, Hohe Messe J.S. Bach als mezzo-rollen in opera (bijv Carmen). Op de Nederlandse Antillen vertolkte zij in 2000 de hoofdrol Maria in West Side Story in een antilliaanse produktie in Philipsburg.

Vooral de meer dramatische muziek voor mezzo-sopraan is uitermate geschikt voor haar stem zoals "Les Angelus" van L. Vierne en het Requiem van A. Duruflé. Maar ook in de petitie Messe Solemnelle van G. Rossini is zij een veelgevraagde altsoliste, evenals in de alt-raphsodie van J. Brahms en de cantates en Oratoria van J.S. Bach, G.F. Händel, F. Mendelssohn-Bartholdi en vele anderen.

In 2009 bracht zij haar solo-c.d. uit, "Bereite dich", met Duitse Barok- en Franse Romantische literatuur voor mezzo en orgel/piano. Zij zong een aantal jaren in het Groot Omroep Koor als remplacant.

Momenteel is zij samen met Paula Bär-Giese en Hans Meijer actief in de vertolking van de muziek uit Luthers leven en een duettenprogramma met Dowland-muziek. Met Anna Karpenko (orgel) geeft zij regelmatig concerten en met pianiste Ineke Opstal verzorgt zij menig (huis-) concert.

Vanaf 2004 is zij met veel plezier actief als dirigente van 2 a-capella koren in Amersfoort en Leusden, waarmee zij jaarlijks concerten geeft. De afgelopen jaren zijn oratoria van Vivaldi en Bachs Weihnachtsoratorium uitgevoerd in de Nieuwe Kerk te Amersfoort. In 2007 en 2012 heeft zij de Kurt Thomascursus voor koordirektie gevolgd en in 2015 behaalde zij met goed gevolg het diploma koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

In maart 2016 begon zij het Veluws Vocaal, 12 goede zangers waarmee zij prachtige a-capella muziek studeert en uitvoert.

Hiernaast heeft zij een uitgebreide lespraktijk voor jong en oud en geeft zij in binnen -en buitenland workshops (westerse-)koorzang/stemvorming.