Jan Quintus Zwart

Meer dan 2.058 keer beluisterd deze maand

Jan Quintus Zwart werd in 1957 te Emmen geboren. Zijn eerste lessen ontving hij van zijn vader Willem Hendrik Zwart en later van de Kamper pianopedagoge Corrie Nijkamp. Vervolgens volgde hij orgel-, piano- en theorielessen aan de Kamper Muziekschool bij Henk Sleurink en Henk Bos. Carrière Aan de Muziekpedagogische Academie Leeuwarden volgde hij directielessen (HaFaBra) bij Piebe Bakker en Marcus Veenstra. Hij volgde in Zwitserland en Engeland masterclasses bij de beroemde Engelse koordirigent Sir. David Willcocks. Vanaf 1976 was hij werkzaam bij Mirasound (vanaf 1978 in vaste dienst) als opname-technicus en producer en vanaf 1984 als zelfstandig producer (JQZ Muziekproducties Kampen), maar ook als label- en studiomanager bij Dureco te Weesp en Strengholt te Naarden. In 1984 werd hij dirigent van zijn eerste koor, de Chr. Gem. Zangver. Looft den Heer te Notter, een koor waarvan hij nog steeds dirigent is. Daarna maakte hij een stormachtige ontwikkeling door. Binnen korte tijd volgden diverse andere koren en werd hij “ontdekt” door de radio- en tv-producer Jan de Haan van de EO. Er volgden ontelbare radio en tv-opnamen voor deze omroep voor programma’s zoals: “Samen Zingen met Arie Pronk”, de “Zomeravond Zangvierdaagse”, “Nederland Zingt” (radio en tv), “Laat ons de Rustdag wijden”, de “EO Jongerendag”, de “EO Familiedag”, de “EO Fruitmanddag” en de “EO Nederland Zingt-Dag”.
Ook maakte hij programma’s voor de NCRV. Hij was één van de hoofdpersonen in de NPS-documentaire over koorzang in Nederland. De EO maakte van hem een tv-portret in het programma “Was getekend” en hij was gast bij Ds Arie van der Veer in het programma “Nederland Zingt op Zondag” en bij Jan van den Bosch in Hour of Power.
In 1993 werd hij dirigent van het HOLLAND-KOOR en maakte hij voor de EO-televisie diverse opnamen met dit koor in Israël. Hij reisde voor het programma “Nederland Zingt” naar Duitsland, Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk en Denemarken. Met zijn koren reisde hij naar Zuid-Afrika, Israël, Roemenië, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Noorwegen, Schotland, Polen, Canada en de USA. Hij trad onder meer op voor de Nederlandse Koninklijke familie, de Sovjet president Michail Gorbatsjov, de Israëlische presidenten Ehud Olmert en Benjamin Netanyahu, de burgemeester van Jeruzalem Teddy Kollak en vele anderen. Met het gelegenheidskoor “The Dutch Concert Chorale” trad hij op in de beroemde “Cristal Cathedral” van de Amerikaanse televisiedominee Robert Schüller en met het Dutch Festival Choir trad hij op in Coventry (Engeland) en Bern (Zwitserland). Naast het Mannenkoor te Hardenberg HCM, het HOLLAND-KOOR en de Chr. Gem. Zangver. Looft den Heer Notter, is hij dirigent van het Chr. Regionaal Koor Voices en Chr. Regionaal Koor Praise the Lord te Notter. Daarnaast is hij artistiek leider van Catharina’s Choir & Orchestra te Harderwijk. In 2009 vierde hij zijn 25-jarig jubileum als dirigent en werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2011 is hij dirigent van het Chr. Drechtstedenkoor Praise Him te Dordrecht. In 2019 vierde hij zijn 35-jarig jubileum als dirigent met een speciaal concert met al “zijn” koren” in De Doelen te Rotterdam. Dit concert werd in delen uitgezonden bij Family7 TV en er verscheen een live CD. Hij was in 1991 als eind redacteur betrokken bij de revisie en heruitgave van de "Bundel van Johannes de Heer en ook in 2004 bij de Jublieum uitgave van deze beroemde en geliefde zangbundel.