Hotze de Roos

Meer dan 44.7k keer beluisterd deze maand

Hotze de Roos is op 24 november 1909 geboren in Langezwaag, in Friesland.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog schreef hij de verhalen die hij op zijn werk hoorde op en verwerkte die in 1948 in een boek dat hij de titel gaf ‘ Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid’. Met dit manuscript stapte hij op de fiets en reed naar Alkmaar, naar Uitgeverij Kluitman. Naar zijn mening was Kluitman dé toonaangevende jeugdboekenuitgeverij van Nederland.

Na een aantal weken kreeg De Roos antwoord dat zijn manuscript zou worden uitgegeven. De oorspronkelijke titel ( Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid ) werd echter veranderd in ‘De schippers van de Kameleon’. Hiermee was de uitgave van het eerste deel uit een van de meest populaire jeugdseries van Nederland een feit. De eerste uitgave werd geïllustreerd door Pol Dom.

Al snel vroeg Uitgeverij Kluitman aan Hotze de Roos een vervolg te schrijven op ‘de Schippers’. Hij had intussen ook een ander boek geschreven: ‘De Zigeuners van Akkerwoude’. Dit boek werd ook uitgegeven, gevolgd door een nieuw deel over de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer, ‘Kameleon, ahoy!’. De Roos werkte nu zowel aan de Kameleon-serie als aan de Akkerwoude-serie. Van de laatst genoemde verscheen een tweede deel, ‘Hiep hiep hoera voor Akkerwoude’, maar tot een derde deel kwam het niet. De uitgeverij Kluitman zag weinig brood in deze serie. Na deze halve valse start concentreerde De Roos zich vanaf begin jaren 50 volledig op de Kameleon. In de jaren daarna zouden nog 59 kameleondelen verschijnen. De boeken zijn te luisteren op Familystream.