Hans van Blijderveen

Meer dan 4.1k keer beluisterd deze maand

Hans van Blijderveen (1957) groeide op in Zwijndrecht en had reeds op jonge leeftijd grote belangstelling voor muziek. Op zeven jarige leeftijd ontving hij zijn eerste orgellessen van de toenmalige organist van de Grote Kerk in Dordrecht, de heer Cor Visser, en later bij zijn opvolger, de heer Arie J. Keijzer. Ondanks zijn passie voor het orgel bleek toch dat de voorkeur van Hans heel duidelijk uitging naar de vocale muziek. Zijn liefde voor de zangstem was zo groot dat hij besloot om koordirectie te gaan studeren. In 1983 behaalde hij dan ook, na een studie via de Bond van Zangverenigingen, zijn diploma koordirigent. Hierna volgde Hans nog enige tijd directielessen bij de Dordtse musicus Aad Vos, en in diezelfde periode startte hij een studie solozang bij de zangpedagoge Trudi Koeleman, van wie hij een zestal jaren les mocht krijgen. Van 1995 tot 1999 studeerde Hans koordirectie aan de Hogeschool Gorinchem (Instituut Dirigenten Educatie) bij o.a. de heer Joop Schets.

Momenteel is Hans als dirigent verbonden aan het Christelijk Gemengd Koor "Asaf" en het Interkerkelijk Gemengd Koor "Les Chantres", beiden uit Papendrecht, alsmede aan het Christelijk Krimpens Mannenkoor (CKM) uit Krimpen aan den IJssel en Deo Cantemus uit Rotterdam.

Naast koordirigent, (bas)solist en organist verzorgt Hans stemvormingscursussen, schrijft hij koor- en begeleidingsarrangementen en speelt hij orkest(begeleidings)banden in.