Gerwin van der Plaats

Meer dan 25.2k keer beluisterd deze maand

Gerwin van der Plaats kwam al vroeg bij de regelmatige kerkgang onder de indruk van het meest veelzijdige instrument: het kerkorgel. Zijn vader herkende mogelijkheden en bracht hem op zeer jeugdige leeftijd de basisbeginselen van het notenschrift bij, al werd Gerwin’s aandacht ook wel eens afgeleid door ander ‘speelgoed’; elektrische treintjes bijvoorbeeld...

Toch heeft de verdeelde aandacht zijn muzikale ontwikkeling bepaald niet vertraagd. Al op 9-jarige leeftijd begeleidde Gerwin met een heuse aanstelling de kerkdiensten van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Nieuwegein op het tweeklaviers orgel van de Dorpskerk te Jutphaas.

Gerwin’s talenten werden verder ontwikkeld bij Jaap Zwart Sr. en Herman van Vliet, terwijl hij intussen de gemeentezang op het orgel van de Opstandingskerk (GKv) te Utrecht Noord-West ging begeleiden. Met buitengewone belangstelling volgde hij de optredens van Grote Namen op de orgelbanken. Kunstenaars en idolen van het formaat Piet van Egmond en Klaas Jan Mulder, over wie hij een enorm documentatiearchief aanlegde. Later kreeg hij les van Harry Hamer en Geert Bierling, volgde een muziektheorieopleiding, koordirectielessen en pianolessen bij Loes Egberts en bij Herman Riphagen. Aan het Fontys Conservatorium te Tilburg waren zijn docenten Geert Bierling met het hoofdvak orgel en Henco de Berg voor improvisatie. Gerwin van der Plaats is nu als vaste organist verbonden aan de Driestwegkerk (PKN) te Nunspeet en de Hoeksteen (PKN) te IJsselmuiden.

De musicus beleeft van tijd tot tijd veel plezier aan het bespelen van theaterorgels; zeer gecompliceerde instrumenten waarvan hij de ontelbare registratiemogelijkheden intensief uitbuit. Deze ‘andere liefde’ voor een helaas uitstervende soort brengt hij graag tot uitdrukking in bijzondere concerten.

Als begeleider op orgel en piano treedt Gerwin regelmatig op bij uitvoeringen van koren en muziekgroepen. Hij is nu als dirigent verbonden aan het Interkerkelijk koor Immanuël te Harskamp, het Christelijk Gereformeerd kerkkoor Zingend Getuigen, het kleinkoor Musica Religiosa en -als opvolger van de door hem zeer bewonderde Klaas Jan Mulder- van het Christelijk Kamper Mannenkoor Door Eendracht Verbonden, alle te Kampen. Tevens is hij dirigent van het Urker Mannenkwartet.

Als vaste begeleider is hij verbonden aan het Hervormd Kerkkoor te Kampen, het Interkerkelijk kerkkoor te Dronten, beide o.l.v. Harry Hamer en aan de maandelijkse diensten van Zingend naar de Zondag in de Poststraatkerk te Stadskanaal en de Welkomstdiensten in de Jozefkerk te Assen.

Concertreizen werden gemaakt naar België, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Hongarije en Oostenrijk, Roemenie en Polen. Gerwin was verschillende malen te beluisteren op de radio en werkte ook mee aan diverse radio- en cd-opnamen.

Tot slot is Gerwin als editor werkzaam voor STH-records uit Barendrecht