Friso Koks

Meer dan 10.8k keer beluisterd deze maand

Jan de Vries is geboren in een gereformeerd gezin van zeven kinderen. Na de lagere school volgde hij de ULO. Op zijn achttiende deed de Vries belijdenis, maar kort daarna nam hij afstand van het geloof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij opgepakt, omdat hij zich aan de Arbeitseinsatz probeerde te onttrekken. De Vries werd uit kamp Ommen door een keuringsarts ontslagen. Daarna dook hij onmiddellijk onder.

Na de oorlog werkte Jan de Vries voor een verzekeringsmaatschappij en de filmmaatschappij Fox. Toen hij TBC opliep, is De Vries voor een lange tijd opgenomen geweest in een sanatorium te Zeist. Hier leerde hij Magdalena Johanna Kruijmel kennen en het tweetal trouwde op 31 december 1952. Ze kregen samen twee zoons en een dochter. In 1968 had Jan de Vries een relatie met Carla Boers en met haar kreeg hij nog een zoon en een dochter.

Tijdens zijn periode in het sanatorium was De Vries betrokken bij de ziekenomroep en raakte hij geïnteresseerd in het schrijven van teksten voor hoorspelen. Zijn eerste hoorspelen werden vanaf het begin van de jaren vijftig uitgezonden door de NCRV. Een aantal van de hoorspelen zijn nadien tot boeken verwerkt, zoals onder andere ‘De jeugd vliegt uit’ en ‘De jeugd op eigen wieken’. In de jaren zeventig en tachtig schreef en regisseerde Jan de Vries hoorspelen voor de Evangelische Omroep onder het pseudoniem Friso Koks.

Heeft meegewerkt aan