Dirkslands Mannenkoor

Meer dan 5.3k keer beluisterd deze maand

Het Dirkslands Mannenkoor is opgericht op 29 maart 1983 onder leiding van Dinant Struik en organist Martin Mans. Het koor stond vanaf 1996 tot 2018 onder leiding van Frans Cornet en inmiddels staat Dinant Struik weer voor het koor. Met aan het orgel: Rob den Hertog uit Melissant.
Het DMK repeteert, alweer enkele jaren, om de 14 dagen op woensdagavond van 20:00 tot 22:00 uur. Er wordt geopend en gesloten met gebed en het zingen van een Psalm. Er wordt gerepeteerd in een grote zaal van het kerkgebouw aan de Mozartsingel te Dirksland.
In de pauze praten we bij onder het genot van koffie met koek. De opkomst op de repetities is veelal uitstekend. Repeteren om de 14 dagen maakt het voor bijna iedereen mogelijk die 2 uurtjes even vrij te maken, 2 uurtjes ontspanning samen met gelijkgestemden.
Generale repetities worden in de uitstekend klinkende kerkzaal gehouden. Tijdens die repetities wordt er ook gewerkt aan een goede ademhalingstechniek en verbetering van de stemvorming. De resultaten zijn duidelijk hoorbaar.
Het koor geeft gemiddeld 6 uitvoeringen per jaar op Flakkee en wijde omgeving. Er wordt bijna altijd op uitnodiging gezongen. Met de kerst is er altijd een uitvoering, maar vaak twee. De opbrengsten van zangavonden zijn voor een goed doel, vaak de organisator van de zangavond.
Het koor bestaat uit vier partijen, van laag naar hoog; bassen, baritons, 2e tenoren en 1e tenoren. De partijen zijn redelijk in evenwicht waarbij de baritons zoals veelal het geval is de grootste partij vormen. Nieuwe leden kiezen de partij die hun het beste ligt.
Niemand hoeft tegen zijn zin een partij te zingen, want zingen moet ontspanning zijn. Er worden ook geen kwaliteitseisen aan de leden gesteld. Iedereen doet zijn best en zo ontstaat er een harmonieus geheel wat heel mooi klinkt.
Veel koorleden zijn vanaf de oprichting lid. Koorleden die door omstandigheden als lid moesten bedanken, komen na jaren weer terug. Het DMK is een ware vriendenclub die uitziet naar de 14 daagse repetities,
Er wordt -soms tot verdriet van de dirigent- wat afgekletst op deze avonden.
In zijn 40 jarig bestaan heeft het koor diverse cd's uitgebracht en nu is het Dirkslands Mannenkoor te horen op Familystream en de R.O. Nieuwe leden zijn altijd welkom en kunnen eerst een aantal avonden meezingen vooraleer te beslissen of men lid wordt.
Zo heeft het Dirkslands Mannenkoor, als het grootste mannenkoor van Goeree Overflakkee altijd een trouwe achterban gehad en is een graag gehoord koor op uitvoeringen en zangavonden in de wijde regio.