Bastiaan Stolk

Meer dan 2.416 keer beluisterd deze maand

Bastiaan Stolk is op 30 juli 1986 in Rotterdam geboren. Zijn belangstelling voor het orgel bleek al vroeg. Als 7-jarig jongetje volgde hij in zijn toenmalige woonplaats Oud-Beijerland zijn eerste orgellessen. Op de Muziekschool ‘Hoekse Waard’ was de organist Henk G. van Putten zijn leermeester. Onder zijn leiding nam het enthousiasme voor het orgel toe. Gefascineerd door de klanken van de ‘koning onder de instrumenten’ droomde hij ervan ooit ook zelf de bespeler van een heus pijporgel te worden.

Zijn dromen kwamen uit in Veenendaal, waarheen hij in 1997 verhuisde. Op 16-jarige leeftijd begeleidde Bastiaan in de Julianakerk te Veenendaal voor het eerst de samenzang tijdens een kerkdienst.
Ondertussen zette hij zijn opleiding aan de Muziekschool ‘De Muzen’ in Veenendaal voort. Hier werd Arie Moll zijn leraar. In juni 2006 verliet hij met het hoogst haalbare diploma (D-niveau) de muziekschool en vervolgde hij zijn studie in de monumentale Jacobikerk te Utrecht onder leiding van Gerrit Chr. De Gier.

Inmiddels is hij regelmatig als begeleider en solist te horen tijdens allerlei bijeenkomsten en concerten. Zo verleent Bastiaan met regelmaat zijn medewerking aan kooravonden van o.a. Minne Veldman, Gerwin van der Plaats en Martin Mans. Ook is hij in 2017 gestart met het organiseren van een ‘Traditioneel’ Kerstconcert in de Bovenkerk in Kampen waar hij jaarlijks het prachtige Hinsz-orgel bespeelt.

Vanaf het voorjaar van 2007 was Bastiaan voor een aantal jaren organist van de Sionskerk in Veenendaal en in de periode van 2011 tot 2019 was hij in deze zelfde gemeente vaste bespeler van het prachtige Vierdag-orgel in de Oude Kerk in Veenendaal. Sinds 2017 is Bastiaan als vaste organist verbonden aan de Hervormde Gemeente van Bergschenhoek.

In het voorjaar van 2016 beleefde Bastiaan een hoogtepunt in zijn nog jonge muzikale carrière. Hij werd uitgeroepen tot ‘Beste (amateur)organist van Nederland’. De wedstrijd om deze begeerde titel werd georganiseerd door de Evangelische Omroep.