André de Jager

Meer dan 19.4k keer beluisterd deze maand

Studeerde o.a. bij Jan Bonefaas in de Grote Kerk te Gorinchem (improvisatie), bij Ben van Oosten in de Grote Kerk te Den Haag (literatuur) en bij Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin in de Saint-Sulpice te Parijs (improvisatie en literatuur).
In mei 1998 volgde André de Jager een masterclass interpretatie en registratie bij de Parijse organist Jean Guillou.
In het jaar 2001 herdacht André de Jager zijn 25-jarig organistenjubileum.

In 1979 en 1980 was André eerste prijswinnaar op het Nationale Orgelconcours te Elburg.
Sinds 1980 geeft André concerten in binnen- en buitenland (o.a. in de Notre-Dame te Parijs en in Passau (D), op het grootste kerkorgel ter wereld), verleent hij zijn medewerking aan plaat-, CD-, radio-, TV- en DVD-opnamen, geeft orgel- en muziektheorielessen en componeert hij voor orgel, koor, solozang en instrumentale muziek. Ook is hij begeleider van een groot aantal koren in Nederland.

Klik om afbeelding op ware grootte weer te gevenBij diverse platenmaatschappijen, o.a. “De Bazuin” te Putten en “OGW records” te Nieuwegein zijn diverse CD’s van zijn hand verschenen (orgel, orkest, koor en instrumentaal). Tevens is hij demonstrateur bij “Viscount-orgels” Nederland. Sinds 1 oktober 1980 is André de Jager organist op het Blank-orgel (1976, II/P/23) in de “Bethlehemkerk” te Papendrecht. Daarnaast is hij ook organist in de Gereformeerde Kerk te Sliedrecht (orgel van G. van Leeuwen en Zonen 1950, II/P/28).

Zijn voorliefde gaat uit naar de Franse, romantische orgelliteratuur hetgeen wel blijkt uit het feit dat hij zich inzet voor het meer bekend worden van deze schitterende muziek. Veel organisten spelen alleen de meest bekende symphonieën, maar André heeft ervoor gekozen om ze allemaal uit te voeren (dus ook de minder bekende, maar vaak minstens zo mooie!). Zo heeft hij inmiddels alle 8 sonates van Guilmant, alle 10 symfonieën van Widor, alle 6 symfonieën van Vierne alsmede de vier Suites van Vierne en de beide symfonieën van Dupré uitgevoerd. Geinspireerd door de franse componisten Guilmant, Widor, Vierne en Dupré heeft André als een van de weinige organist-componisten in Nederland inmiddels 5 symfonieën voor orgel gecomponeerd welke in 2006 op een dubbel-CD verschenen zijn. Geinspireerd door Louis Vierne heeft André in 2012 gecomponeerd: 24 Pièces en Forme Libre. De Duitse orgelmuziek wordt echter niet vergeten; naast veel Bach-werken heeft André in de afgelopen jaren van Max Reger o.a. alle zeven grote Koraalfantasien uitgevoerd; een niet geringe prestatie! Ook heeft André de Jager 'alle 4 de Passionen' als continuo-speler uitgevoerd, te weten: Mattheus-Passion (J.S. Bach), Marcus-Passion (H. Boelee), Lucas-Passion (G.F. Telemann) en Johannes-Passion (J.S. Bach). Daarnaast heeft hij in de jaren 2002 en 2004 twee zesdelige cantate’s in Barokstijl gecomponeerd (voor koor, solisten en orkestbegeleiding), in 2006 een Requiem en in 2009 Psalm 43, welke inmiddels uitgevoerd zijn en op CD verschenen zijn.