Bij Familystream kunnen uw kinderen genieten van de luisterboeken van Pietje Bell. Hoe zijn deze verhalen ontstaan en waarom is Familystream de juiste keuze om deze verhalen te luisteren. U leest er hier meer over.

De geschiedenis van Pietje Bell

De boeken van Pietje Bell zijn geschreven door Chris van Abkoude. Chris van Abkoude was de grondlegger van het kindercabaret. In Nederland was hij vooral bekend om zijn vele kinderboeken die hij geschreven heeft. Het eerste boek van Pietje Bell is geschreven in 1914. Hierna zijn er nog 7 delen geschreven. Het laatste boek is geschreven in 1936.

Wie is Pietje Bell?

Pietje Bell is de zoon van een vrolijke schoenmaker en zijn vrouw. Hij heeft een oudere zus genaamd Martha. Pietje Bell is een ondeugende jongen die regelmatig kattenkwaad uithaalt in zijn omgeving. Zijn vader moet hier vaak om lachen. Hij vindt namelijk dat het goed is voor een kind om kattenkwaad uit te halen. De zus en moeder van Pietje vinden dat het soms te ver gaat en vragen dan ook regelmatig aan de vrolijke schoenmaker om wat strenger te zijn voor zijn zoon. Naast de streken van Pietje Bell, zien we ook juist zijn kwaliteiten. Hij is namelijk heel begaand als hij te horen krijgt dat zijn meester longontsteking heeft. Later overlijdt zijn meester hieraan. We lezen dat pietje van zijn hele klas het meest begaan was met zijn leraar.

Een onverwachte uitgave

Toen het eerste boek uitkwam, werd het door verschillende opvoedkundigen bekritiseerd. Ze vonden dat het boek niet overeenkwam met de maatstaven van die tijd. Kinderen behoorde hun ouders respect te tonen. Dat is de reden dat het eerste boek van Pietje Bell als pionierswerk wordt beschouwd. Het werd vanuit het perspectief van het kind verteld en het boek werd niet aangepast aan de maatstaven van het toen geldende moraal.

Conclusie

Chris van Abkoude is de auteur van de boeken van Pietje Bell. Pietje Bell is een jongen dat het leuk vindt om kattenkwaad uit te halen. Het eerste boek wordt als pionierswerk gezien, omdat het boek in die tijd niet hoorde bij de geldende moraal. Het boek is geschreven door het perspectief van een kind. Beluister de boeken van Pietje Bell en vele andere audioboeken zoals meester visser op Familystream.