De klanken van de piano kunnen u raken. Pianomuziek kan emotie overbrengen. Het is een instrument dat echt zijn eigen taal spreekt. Het is fijn om online in een veilige omgeving naar pianomuziek te kunnen luisteren. Dit kan bij Familystream. Wij hebben een grote collectie piano muziek waar u naar kunt luisteren. Daarnaast blijven we deze collectie ook uitbreiden. Probeer ons platform nu 30 dagen gratis. In dit artikel gaan we  dieper in op de geschiedenis van de piano en vertellen we u meer over hoe u onder andere naar relax piano muziek kunt luisteren bij Familystream.

De geschiedenis van de piano

De piano is uitgevonden door Bartolomeo Cristofori tussen 1698 en 1709. Een piano werkt als volgt: Wanneer u een toets indrukt, slaat een hamertje tegen een snaar aan. Een bijzonder mechaniek. In het begin werd er gebruik gemaakt van hamertjes die met hard leer waren omspannen. Later werd dit vervangen door een zachtere vilten hamertje. Dit had grote invloed op de klank. Het zorgde namelijk voor een meer ronde zangerige toon. De piano heeft een aantal pedalen. De toonaangevende pianofabriek Broadwood & Sons kreeg patent op deze pedalen.

In de 18e en 19e eeuw was de piano een teken van culturele verfijning en werd piano muziek geassocieerd met symfonieën en salonmuziek. Vooral de bovenklasse had toegang tot het instrument. De piano maakte in die periode vaak deel uit van hun muzikale opvoeding.

Deze historische ontwikkeling heeft geresulteerd in een rijke collectie van bekende pianomuziek. 

De piano heeft 88 toetsen en heeft een bereik van zeven octaven. Naast de gewone piano is er ook de vleugel. De vleugel staat bekend om zijn volle klank en groter volume. Een vleugel wordt daarom ook vaak gebruikt bij concerten.

Het stemmen en onderhouden van een piano

Het is belangrijk om een piano goed te onderhouden en te stemmen. Er zijn verschillende redenen waardoor een piano kan ontstemmen. Luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen zijn de voornaamste redenen. Piano’s die al lang niet worden gebruikt en niet worden onderhouden ontstemmen ook. Naast dat een piano gemiddeld twee keer per jaar gestemd moet worden, wordt er bij een grote onderhoudsbeurt ook gekeken naar de pedalen, de hamertjes, de snaren, de stempennen enzovoort.

De voordelen van luisteren naar piano muziek

Pianomuziek luisteren brengt een aantal voordelen met zich mee. We zetten deze voordelen graag voor u op een rij:

 • Ontspan met rustige pianomuziek
  Op Familystream hebben we veel relax piano muziek die u kunt luisteren om tot rust te komen en te ontspannen.
 • Laat uzelf meevoeren door de muziek
  Piano muziek relax kan veel gevoelens bij u opbrengen. Het is soms genieten om uzelf mee te laten voeren door de muziek. Doe u ogen dicht en relax door piano muziek op te zetten.
 • Nadenken met pianomuziek
  Muziek met zang kan ervoor zorgen dat u wordt afgeleid. Daarom is het heerlijk om rustige pianomuziek te kunnen luisteren terwijl u over iets nadenkt.
 • Luister naar bekende piano nummers
  We hebben op Familystream een grote collectie bekende piano nummers waar u naar kunt luisteren. Bekende pianomuziek waar u onder andere naar kunt luisteren zijn pianostukken van Bach en Chopin.

Soorten pianomuziek

Welke verschillende soorten pianomuziek zijn er eigenlijk? Bij een piano moeten veel mensen vaak denken aan klassiek. In de 19e eeuw ontstond de stijl romantiek. De componisten konden door het pianospelen hun gevoel uiten, waardoor de stijl romantiek ontstond. Naast klassiek heb je ook blues, jazz en volksmuziek. Ook genieten mensen enorm van rustige pianomuziek. Dit is geen officiële stijl, maar wordt vaak gebruikt tijdens het werken of studeren. Deze muziek helpt mensen te ontspannen en zij kunnen zich daardoor goed concentreren op de taken die ze hebben.

Pianomuziek luisteren bij Familystream

Familystream heeft een grote collectie aan relax piano muziek om te luisteren. Zet rustige pianomuziek op en relax of laat u meevoeren door de emoties die de pianist overbrengt. Studeer of werk met rustige pianomuziek zodat u zich goed kunt concentreren. Ook kunt u genieten van verschillende bekende piano nummers. Dit alles staat op Familystream, naast andere muziek. U kunt Familystream 30 dagen gratis proberen. Dan kunt u kennismaken met het platform en uw eigen afspeellijsten samenstellen.